Bowling o svarttaxi

2009-04-24 @ 14:45:11
Igår hade jag o Ash picknick vid älven inne i Karlstad, sol och mysigt, lite småkallt (men klagar inte). Sen sms:a Henke och frågade om vi var bowlingsugna, så vi tog buss till Score, bowla i drygt en timme, sen gick vi till Arena, HELT DÖTT var det, men öl/cider var billigt :p Happy houer är nice. Sen fundera vi på mat och buss hem, men bussarna hade slutat gått och Day and night var försvunnet. Så det blev BK:s och en svarttaxi hem. Första gången svarttaxi. Men de gick bra Fakir eller vad han hette var mkt trevlig, kosta 50kr per pers. 

Idag blir det Blue moon bar. After work = Gratis taccobuffé+billig dricka.
Annars har vi spenderat dagen dels på balkongen, tvättstugan och köket typ... Jag tecknar på min serie dagarna i ända, men det är riktigt skojj faktist.

Älskar livet för tillfället :D

Ritbräda

2009-04-21 @ 23:40:31
Nu har det blivit en ritbräda:) Den kom med posten idag. Jättekul är det :D
Wacom Bamboo Fun A6
Det blev en Wacom Bamboo Fun A6
Det verkar räcka jättebra så här i början. Har plockat bort musen för att lära mig hantera den ordentligt. Det går rätt bra, några saker krånglar lite. Spännande spännande...

Det ingick ett program oxå, Art Rage 2. Så jag har lekt lite i det idag och det resulterade i:
Gjord med ritbräda i Art Rage 2
Glade tuppen!

Påsken är slut

2009-04-15 @ 17:46:30
Så då var påsken slut. Jag har haft en urtrevlig helg. Föräldrar bröder och svägerska på besök från lördag. Så vi var sju i lördags, åt lunch, fika med såååå söt tårta (ska få bild på den av någon så lägger jag ut :-)) Björn och Danielle var över på fika med. Sen när dom blev hämtade så hälsade vi på Emil och Sebbe oxå. 

Vi tog sedan en promenad i solskenet(familjen asså) och på kvällen blev det påskbuffe, med massa gott, tyckte alla, jag var nöjd. Och det blev dansmatta, guitarhero och singstar och lete o drika. Och vi sjöng så det skakade i väggarna. Vi la ner vid 12 och spelade kort i 3 timmar.

Dagen efter blev det frukost, fika med memma, mums, en finsk traditionell påskefterrätt. Jimmy och petra åkte hem och så var vi fem.

Kyckling med kassew serverades till middag. Promenad och "The secret", dokumentäraktig fim. På kvällen blev det cluedo och 500(kortspel)

Måndag åkte föräldrarna på dagen. Och så var vi bara 3. Edvin tog bussen på eftermiddagen, vi speade kort innan. Och så var vi bara 2. 

Tomt och konstigt, jag är fortfarande lite trött, men ikväll ska jag ut med våran gästlärare och två klasskompisar. Det första jag gör med nån från klassen, förutom bio som arrangerades för klassen, men var frivilligt. Imorn ska jag få lära mig lite mer om photoshop och ritbräda.

Indisk paj

2009-04-10 @ 00:59:17
Läste ett recept på spenatpaj som var grekiskinspiretar. Men då blev jag sugen på indiskt istället, så jag ändrade lite :-)
Jag har väldigt svårt att göra mat enligt recept, iaf helt enligt.


Indisk spenatpaj

Pajdeg enligt förra pajens recept (broccolipaj)
Denna gång förgräddade jag.

Fyllning:
Mycket  spenat
2-3 klyftor vitlök
1 gul lök
olja ,indiskkrydda: india, garam masala (från santa maria), spiskummin, ingefära,salt
1 pkt feta ost
riven ost
2 ägg
2 dl sojamjölk

Hacka lök och vitlök. Fräs i olja, fräs spenat och kryddor.
Häll i spenaten i pajskalet.
Tärna fetaosten och strö över spenaten.
Strö över den rivna osten.
Vispa ägg, mjölk, salt och peppar. Slå över spenaten.

Grädda 30 min i ugn på 200 grader

Hoppas den är god : )
Det får vi se på lördag

Tuva har bakat småpizzor

2009-04-10 @ 00:47:23
Klockan 12 nu inatt var jag klar med kvällens bestyr :p  *vuxenpoäng*
Jag har hennat håret (tar mellan 3-5 timmar), bakat paj, småpizzor och tårtbottnar.

Tänkte lägga upp småpizzareceptet:

Pizzadeg:
1/2 pakt jäst
2.75 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk socker
2 krm salt
2 dl dinkel
1 dl grovt rågmjöl
ca 2-3 dl vetemjöl

Tomatsås:                                   Fyllning:
2 msk stark chilisås                   2 bitar tinad lax
2 msk tomatpuré                        färska/frysta räkor (så det räcker till 1 el. 2 på varje)
pepparmix                                   olja, citron, pepparmix, salt
salt                                                ost, pizzakrydda(örter framförallt oregano)
citronpeppar

Smula jästen och blanda ut med vatten. Tillsätt olja, salt, socker och det grova mjölet. Ha i vetemjölet tills det är en kladdfri deg.
Låt vila i 30 min.

Blanda ihop tomatsåsen.
Skär laxen i bitar, stek snabbt i olja, krydda med pepparmix, citron och salt.
Pressa citron över de skalade räkorna.
Dela degen i bullar, kavla eller platta ut till en rund kaka på en bakplåtspapprad plåt.

Bred ut tomatsåsen på plattorna, lägg små bitar av lax och en räka(el. 2)
Strö över riven ost och oregano.
Gräddas i 10minuter på 225 graders ungsvärme.

Supergott

Roligt jag hört idag!

2009-04-09 @ 19:27:20
"Alla svenskar som jobbade hos honom var svenskar"
                                               - gubbe på TV som pratade om sin utvandring 
                                                  till Amerika

"Kameran i fågelholken har infrarött ljus, så det går att filma även i mörkerbrist"
                                            - kvinna på Nyhetsmorgon som pratade om 
                                               den nya "flashiga" fågelholken

"Vad är klockan imorgon"
                                       -Morgontrött Ash


En bild jag målat själv för hand och färglagt i PhotoshopBild av mig :)

Promenad och "god" mat

2009-04-09 @ 16:05:40
Kom precis in efter en långpromenad. Känner mig SÅÅÅÅÅ duktig. Det var länge sen jag var ute på en långprom, gött var det, gick på elljusspår, mysigt med skog, tog drygt en timme i raskt tempo, jogga sista biten (en kort bit) och gjorde sen faktist tio armhävningar o tio sit-ups. Duktigt Tuva!! 

Nu äter jag avocado = mums

På min veckolista (det jag skulle göra innan päronen kommer hit) stod faktist både motion och träning uppskriven. Så det skulle dröja tills torsdag innan jag tog tag i den delen :p Fast det är inte så mkt som är struket på den iaf. Fast jag hade kanske tänkt mig lite mer träning än så, och fler motionspass. Jaja, det lär bli några promenixer när besöket kommer.

Lagade förrästen mat idag (ovanligt). Hade köpt bläckfisk för ett tag sen, så jag kolla upp ett recept med bläckfisk på internet. Hade ingen aning hur det skulle smaka, men det lät gott, och såg rätt gott ut. Men ush, det smakade gummisula, typ smaklöst och segt till tusen. Det fick bli kycklingkebab istället. Då blev det gott iaf :-)
Här är det, det ser gott ut, men så fel


Hade tänkt lägga in lite bilder, men det är så krångligt, måste skaffa en kortläsare. Men bilder kommer... 
Nu blev det. Här är bild på mina nya fina tofflor oxå


Tandläkaren

2009-04-08 @ 09:04:10
Tidigt besök hos tandläkaren, men det gav goda nyheter. Inga hål, det var alltså inte orsaken till ontet jag har känt av, utan en visdomstand är på väg. Bara att hoppas att det går utan komplikationer. Fasen vad dyrt det är med tandläkare, men jag ska vara glad, jag fick massa rabatter, student-rabatt och det årliga bidraget.

Häftigt att vara relativt pigg vid 9 på morgonen. Bara jag inte lägger mig framför tv:n utan utnyttjar tiden. Jag har mycket att göra inför storhelgen. Påsk med hela familjen på besök, ska bli kul, ska bli spännande.

Ritbräde

2009-04-07 @ 23:35:58
Har hamnat i en vad heter det. Prylbehov, kanske...
Har just köpt en multiskrivare, inte den billigaste, o inte den bästa... men hoppas den ska funka och täcka mina behov. (Har jag behov? Eller bara Ha-begär)

Nästa inköp lutar åt en ritbräda, har länge funderat lite svagt, men eftersom jag inte testat så ville jag inte köpa nån. Nu har jag provat lite snabbt, och läst på massor, så nu vill jag genast skaffa en. Men ska avvakta lite (kanske bara en dag).

Dessutom har jag små funderingar på iPhone, som kanske snart blir verklighet det med. Tänker nog satsa på det istället för en ny digitalkamera. 

Helgen var för övrigt den bättre på länge. :)
Den började i torsdags. Martin o Becca kom till trakterna. Så i torsdags "drack vi öl" och spelade fyllebitch. Jag drack påskmust, och körde hem sen på natten. Det var kul trevligt och mysigt, kramgo stämning, minnen, saknad.
Fredag, åkte till Molkom rätt tidigt (efter en heldags städande, phu vad jobbigt) vid 17 iaf. Åt lite och sen gick vi upp till ventilen där Martin o Becca fått rum över helgen. Det blev fyllebitch igen i det föredetta solskenet(vi kom försent för solen, men vi satt ute under filtar) Och sen rulla festen på med bastu för mig o Ash och party som vanligt. Riktigt nice. Än en av de bättre festerna på Molkom detta år(vi var helt enkelt bäst på att festa förra året).

Lördag åkte hem på dan, käka pizza och tog det lugnt (skönt o slippa städa då). Testade min skrivare.
Sen kom folket vid 19 och det blev än en gång... ja ni vet... jo såklart... fyllebitch. Sen Singstar, dansmatta och lite guitar hero när vi vänta på taxin.
Vilka var här då, jo först värsta par-tillställningen: Jag o Ash, Martin o Becca och Donny o Emmy. Sen kom Annette oxå, men hon följde aldrig med ut. Vi gick till nöjes, shotade samboka och jag tog faktist en öl, den gick ner helt okay. Sen drog vi en sväng över dansgolvena innan nöjes stängde (vi kom dit vid 00 och dom stänger 02). Jag o Ash tog bussen hem till oss. 

Niice helg :)

Lite gott o nyttigt

2009-04-07 @ 23:21:08

Ash ville göra negerbollar så vi tänkte prova kvarg, förra gången använde vi yoghurt, de blev faktist bra. Men vi köpte kvarg och testa. Sen exprimenterade jag med pajdeg. Läste på internet om recept med kvarg i. Sen har jag fått dille på sojamjöl som är utmärkt till att göra "matlagningsmjölk" (tycker inte den är så god att dricka). Så jag letade på fler användningsområden till sojamjöl och hittade recept på pajdeg. Så jag tog en blandning av båda och fick mig en nyttig pajdeg, den höll inte ihop så bra men jag tror det bara berodde på att jag inte förgräddade. Det smakad gott i alla fall. 

Så läs mina nyttiga och goda recept: Broccollipaj, sojamjölk och negerbollar.

 

Broccollipaj

 

Degen

1,5 dl sojamjöl

1 dl grahamsmjöl

50 gram smör

1 dl kvarg (kesella)

 

Fyllning Äggstanning

1 Broccolli 2 ägg

ca 7 soltorkad tomater 2 dl sojamjölk

ca 10 småpepperoni (mkt starka) 1 dl yoghurt

1/2 Gul paprika 3 vitlöksklyftor

5 cm 0bergine salt, peppar, chilipulver

 

Topping

ost och franska örter (kryddblandning)

 

Finfördela smöret i mjölet och tillsätt kvargen. Tryck snabbt ut degen i en form, nagga och låt vila i kylskåp i 30 min.

Förgrädda pajskalet i 10 min (rekomenderas, det gjorde inte jag, inte bra)

 

Skär broccolin i bitar, paprikan och oberginen i strimlor, hacka tomaterna och pepperonin. Fördela i pajskalet.

 

Pressa vitlöken och vispa ihop äggstsnningen. Häll över grönsakerna.

 

Strö över riven ost i lagom mängd, toppa med oregano.

 

200 grader i mitten av ugnen i 40 minuter med folie och 15 minuter utan.

 


Nyttiga negerbollar

2009-04-07 @ 23:15:17


Nyttiga negerbollar

3 dl fiberberikade havregryn (eller byt ut 0,5 dl av vanliga havregrynen till vetekli) 

1/2 dl råsocker (går med vanligt)

1 dl kvarg (går med naturell yoghurt med)

2 msk kaffe

2 msk kakao

 

 

Bara o blanda ihop, blir det för kladdigt så ha i mer havregryn. (Min smet var kladdig men det gick ändå)

Rulla till bollar och rulla i kokos (det är nyttigare än pärlsocker)

Nyttiga så man skulle kunna äta flera varje dag :)

Syrligare till smaken, men riktigt goda på sitt vis. 


Sojamjölk- underbart smart

2009-04-07 @ 23:12:17

Sojamjölk är jättelätt att göra och fruktansvärt praktist. Jag tycker det är lätt att laga god mat med mjölk i, men mjölk är inte så nyttigt och ganska dyrt. Ett paket sojamjöl kostar ca 11 kr, räcker till kanske 5 liter mjölk.

 

 

Sojamjölk

Koka upp 8 dl vatten.

Gör en redning på 2 dl vatten och 2 dl sojamjöl.

Blanda ihop redning med det heta vattnet, koka på svag värme i 5 minuter, söta ev med råsocker, vanligt socker eller honung. Låt svalna. 

Skakas eller vispas innan användning. 

(Ska hålla i 3 dar i kylskåp, men jag brukar ha den en vecka, det verkar oxå funka)



Bloggdesign

2009-04-02 @ 15:55:36
Tack Camilla, för en snygg bloggdesign. Vet att det var tufft när du tappade intresset, men det känns skönt när det är klart, det antar jag att du med anser. Jag är helnöjd med den.

Funderar på att skapa en hemsida. Jag har ideér, så jag ska försöka få Daniel att hjälpa mig. Så får vi se.