Det vankas marängsviss

2009-02-25 @ 21:25:03
Idag känner jag mig ganska duktig, visst jag sov till halv ett, men det gör väl inte så mkt. 

På eftermiddagen tog jag mig en kort promenad och sen stannade jag till vid universitetet och läste ett kapitel ur en bok "läxa". Det är så smart att de har böcker som inte är för hemlåning, då kan man ju gå dit o läsa, och jag bor ju så nära :-) så för mig funkar det bra. 

Sen var jag faktist o kolla vad det kostar på ett gym i studenternas hus och sen hitta jag en förening som kör med gruppträning. Så nu ska jag nog bli medlem där o träna lite. 1-2 ggr i veckan iaf. Tror det får bli 10-kort, det kostade 450 kr, det är ju inte så farligt. Ett steg mot ett bättre liv, det är bättre med små steg, annars faller man så hårt.

Sen håller jag på att göra glass, supergod och onyttig bananglass. Det är enkelt men tar tid.

BANANGLASS
4 mogna bananer
1/2 pressad citron
200g socker
5 dl grädde

Dela bananen grovt Mixa banan, citron och socker i mixer/matberedare/mixerstav. Blanda i grädden och mixa till en jämn smet.
Om man har glassmaskin går det ju lätt o bara göra glass sen, men annars får man frysa och ta ut och röra varannan timme, 3-4ggr När det är väldigt trögt kan man anse att det är sista gången man rör. Blanda ska man göra för att slå sönder iskristallerna, så det blir en jämn och god glass sen.

Sen gör jag maränger, de står i ugnen nu. De var oxå lätta, jag hade glömt det,brukade göra maränger när jag var liten.

MARÄNGER
4 äggvitor
2 dl socker
2 krm citronsaft

Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggen och hälften av sockret och citronsaften till en vit tjock smet, häll i resten av sockret och vispa till ett hårt skum. Spritsa eller klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspatter och grädda i 1 h.

Jag gräddade i 1,5 h då blev de både sega och spröda och med lite färg på. Vill man ha vita ska man nog ta ut dom efter 1 h, jag fattade inte att dom skulle stelna mer när dom kallna.

******

TRE SAKER 
SOM UNDERLÄTTAR I KÖKET
      

OLJA PÅ FLASKA                                     DISKMEDEL PÅ PUMP
Står brevid spisen, alltid till                      Går så mycket enklare att diska.    
hands vid stekning, i pasta                      När händerna är upptagna så går      
och sallad.                                                  det ändå att få fram nytt diskmedel.    
Snabbt utan kork.                                      Denna köpt på IKEA (59:-)       
Köpt på Lagerhaus (39:-)                     
     
VATTENKOKARE
En sån äger väl alla. Det går så mycket 
snabbare att koka vatten till te, kaffe
pasta, potatis, pulvermos, couscous.
Pressent från mor o far

Oskarsgala och bönbullar

2009-02-24 @ 00:19:32
Kollade Oskarsgalan i natt, orkade bara till fyra, var uppe längre i lördags natt, tror vi somna vid halv sex. Var det fest? Var vi fulla? Näe, vi titta på film sent och senvsatt vi vid varsin dator jag och Ash. Jag ordnade bland min musik i iTunes; leta upp titlar och artister på olika låtar som hette tex. Track 17. Mycket viktigt, annars lyssnar man ju aldrig på track 17 för att man inte vet vad det är, men det kan va en skitbra låt. Ash surfade på Tradera. Och detta sysslade vi med i flera timmar. Hehe

Men här om dagen så gjorde jag bönbiffar. Jag kolla lite olika recept och improviserade fram ett recept. Insåg att det inte funkade till biffar men däremot bollar. Här kommer ett ungefärligt recept


Bönbullar
2 dl torkade Black eye beans
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 msk olivoja
1 dl couscous
2 msk soyamjöl (potatismjöl funkar oxå)
lite färsk persilja
soya
salt
peppar

 

Jag gjorde iordning bönorna enligt förpackningens anvisningar. Sen använde jag den fantastiska matberedaren. (Fick den av Fia, Ashs storasyster) mixade allt till en massa och smakade av, det smakade super. (Fast jag hade inte i couscousen förrän efter när jag insåg att biffarna inte höll ihop).
Rulla till bollar och stek i olja.

Själv försökte jag med biffar som jag vände i sesamfrön, och sen i med couscous, sedan testade jag bollar både med och utan sesamfrön, tyckte utan funkade bäst, men en smaksak. Vi avnjöt iaf de misslyckade biffarna tillsammans med potatis i ugn, sallad av: tomat, gurka, couscous, paprika, haricot verts, salladmix.
Och Ash tyckte det var slöseri med potatis att inte avnjuta med bearnaise-sås, så det gjorde han.
Serverat med god apelsinjuice.
black eye bean biffar

Äntligen, en naken man!

2009-02-20 @ 18:38:16
Som jag har längtat, hehe, kan tolkas fel, men är man "konstnär" så vill man inte bara teckna av kvinliga kroppar utan oxå män. Dels för att kvinnor är lättare (jämnare former och skuggor) och dels för att man har gjort det så mycket. Ända sen estet har jag viljat haft en manlig modell och igår uppfylldes min önskan. Vi tecknar kroki nästan varje torsdag och våran lärare ska försöka ha lika många män som kvinnor.

Men vad svårt det var, rakt och ojämnt, kantigt och buckligt. Haha, får man uttrycka sig så :P Först hade vi 1 h med en kurvig kvinna på 25-30 kanske, en van modell och sen kommer en smal man på ca 25-30 in och klär av sig. Det var riktigt roligt, ska bli kul att lära sig teckna män oxå. 

Sen hade vi en redovisning oxå. Vi skulle ha gjort bilder efter ett kapitel, mitt kapitel handlade om andefotografering. Sen skulle vi prata lite om hur vi hade tänkt och varför vi hade gjort våran bild, (kunde ha fotat den och lagt in här, men nu har "fröken" min bild). Men den var grafisk, gjord i svart tusch, föreställande en flicka i en källare med "spöken". Tanken var att bevisa för flickan att det inte finns något spöke, det är bara hennes inre demoner.

Idag har vi veckohandlat på willys (vuxenpoäng) och ätit Semlor, mums i Tuvas och Ashs magar :)

Och titta vad jag fick på posten idag:
kort på kort
Fint va?? 

Huvudverk

2009-02-16 @ 18:20:27
Har haft huvudvärk hela dagen, försökt botat med dataspel och läsning, har inte funkat. Tagit en tablett till slut och insett att disken inte diskar sig själv, attans bananer.

Tycker inte om dataspel, man fastnar. Jag o Ash spela igår via nätverk, de var skojj. Age of Mythology vare vi spela kul med strategispel.

Vill inte ha huvudvärk, ska försöka tänka bort den :-) (och disken med...)

Alla jävla hjärtans dag

2009-02-15 @ 00:14:05
Det var vad jag kallade dagen för ett år sen... Nu tycker jag inte det, kan det bero på att jag är kär drygt 9 månader in i ett förhållande med världens Underbarste, troligtvis.

Dagen

Började med att baka scones och gav min älskling frukost på sängen. Eftersom han inte är någon fan av frukost så tänkte jag: Det obligatoriska kaffet och nybakt bröd måste ju gå ner med ett leende på läpparna trots att namnet är frukost. Det stämde, en lycklig pojkvän gjorde mig lycklig (fast det var jag redan).. Sen stanna vi i sängen ganska länge

Sen städade vi, mycket trevligt på denna vackra dag, plocka reda på all oreda, tvätt, skräp, grejer och sånt. Damsög, diska, städa toa, vädra mattor och täcken (mer vuxen-poäng till Tuva). 

Ash lagade mat till oss; kyckling (taihländskt med wok och kokosmjölk), mycket gott i Tuvas mage

Vi hann med en promenad i den nedåtgående solen, det var en vacker men kall dag. Vi bestämde vad vi skulle göra på kvällen.

Vi hade två val, My Bloody Valentine, en fest på Molkompuben ordnad av journalisterna, eller The Curious Case of Benjamin Button, bio bara vi två.

Det blev det sistnämnda, visst vi har varit tillsammans hela dan igår och hela dan idag, men får man nånsin nog (hoppas inte det). Det var mysigt, lite klyssigt att gå på Bio på alla hjärtans dag :-)

Och nu... ja lägenheten är ren, jag sitter vid min dator och han vid sin, hehe. Tur att dom står precis brevid varandra ;)

Känner en av Sveriges värsta bilförare

2009-02-12 @ 21:29:58
Såg just på programmet "Sveriges värsta bilförare", kollade på det för första gången förra veckan. Tyckte det var kul, och nästan i slutet nu säger programledaren "Dags för Tidaholmstjejerna o visa vad de går för". Jag kanske känner igen någon, tänkte jag, och så fick jag reda på att en hette Cecilia, och då gick det upp ett ljus, kan det vara min klasskamrat från estet till och med. Och mycket riktigt Cecilia Aronsson är en av Sveriges värsta bilförare. Man kan ju bli känd på olika sätt. 

Har varit på utställning idag, Caroline Ohlsson hette hon, tyckte om hennes konst faktist, inte så att jag skulle vilja ha den hemma men helheten. Det var kul att turen var guidad, det gav mer. 


Två bilder av Caroline Ohlsson



Vad har jag gjort mer, shoppat lite, insåg att det var alla hjärtans dag snart, och insåg att det var tvunget att postas idag för o komma fram. Så efter en promenad till närmsta brevlåda och sen till nästa så behövde jag fara in till stan för att posta (var för sent ute). Då var Tuva inte så glad. 

Nu ska jag nog göra egna falaflar, men skriver inte upp receptet nu, vet ju inte om de blir goa. :p


Börja om igen

2009-02-11 @ 21:48:04
Det var ett tag sen jag skrev, har funderat nu i två veckor på att börja skriva igen, men aldrig fått tummen ur. Måste göra Camilla motiverad att designa klart min bloggsida. Det kan inte vara så kul till någon som inte använder den.

Så! ska försöka skriva lite varje dag, eller nästan.

Och jag tänkte...
Eftersom jag lagar ganska mycket mat vissa dagar, så kan det vara kul att lägga upp vissa recept. Mycket är påhittat själv eller en grund från något och sedan imprviserat.

JAG ÄTER INTE KÖTT!! (oftast) Och då menar jag kött från däggdjur. Jag äter altså dels vegetariskt och sen fågel, fisk och skaldjur, har heller inget emot mjölkprodukter och ägg. Detta har jag följt i nästan två år, och jag blir nog striktare ju längre jag håller på.

Så idag har varit en matlagar-dag. Köpte färsk strömming av fiskbilen(vuxenpoäng) och stekte upp. Det äter jag nu med kokt potatis, grönsaker och en kall sås.
Den kalla såsen är väldigt god med "recept" från Ash


Kall sås
1 dl creme fesch
1 dl yoghurt naturell
1 msk chilisås (heinz)
2 tsk chili & garlic sauce hot (santa maria)
2 klyftor pressad vitlök (blev mycket starkt)
salt
pepparmix
gurkmeja


Det smakar lite som kebabsås blandat med vitlökssås. Mumsigt och passar till mycket.
Det andra jag lagat är thailändska fishcakes. De är riktigt goda och väldigt enkla att göra, men krävs matberedare, eller mixer. Och då följer jag receptet faktist. Jag har blivit lite kåt i thai mat på senaste tiden, det blir mycket thai-smaker i Tuvas mat.


Fishcakes
400g fiskfilé (jag tog blockfisk; hoki)
1/2 paket färska haricots verts (75g)(fungerar även med sockerärtor)
1-2 msk röd currypaste (tog ca1,3msk)
1 ägg
2 msk asiatisk fisksås
1-2 msk potatismjöl
1 msk socker
1 msk krossade limeblad (jag pressade i lite citron)
olja till stekning

Skär fisken i grövre bitar(gör inget om den är lite frusen), skär bönorna/ärtorna i små skivor
Lägg fisk, currypaste, ägg, fisksås, mjöl, citron och socker i matberedaren. "Pulskör" till en inte alt för jämn fisksmet. Blanda i bönor (inte mixa dom)
Forma färsen till 12-16 biffar, stek på medelhög värme i olja ca 1 minut per sida (jag stekte lite längre)



De är jättebra att ha och frysa, bara o ta fram när man har bråttom eller inte orkar anstränga sig o göra mat. Jag tycker det är bra att göra mat de dagar man har tid och ork, och sen sparar man till dagarna livet känns tungt, för dom dagarna kommer då och då och det hjälper inte o sluta äta.

Jag är uppvuxen att tänka att mat är viktigt. Hur, vad och när du äter är viktigt för en bra hälsa. HUR - äta i bra takt och lagom mycket. VAD - balanserat, med mycket grönsaker(helst råa), basvaror ska vara "grova"(tex grovt bröd, råris, fullkornspasta), dra ner på socker, vitt mjöl och mjölkprodukter. NÄR - regelbundet, med stadig frukost och inte för sent på kvällen.

Krångligt? Nej inte direkt, jag följer det ganska bra, men inte fullt ut. Jag väljer när jag vill göra "rätt".

Så nu ska jag läsa ur min bok, och vänta på Ash han är på filminspelning så det kan dröja innan han visar sig. Boken jag läser: Inte ens det förflutna av Anna Jansson, mycket spännande.