Julstress o halka

2009-12-22 @ 15:30:36
Jag brukar vara så glad att jag inte stressar upp mig inför julen, inte så mycket klappar(inga i år), inte så mycket pynt och inte så mycket mat eftersom jag inte firar hemma.
Trots det har jag blivit lite stressad när jag jobbar mycket, och blir trött efter. Vill ändå ha en rejäl städning, var ju över ett år sedan vi flytta in, så en genomgång av allt vore så skönt.
Började i helgen, kände mig hängig, början till förkylning. Har tagit nästan hela köket i och utanpå skåp, kylskåp, micro ick garderoberna. Men det är lite kvar, och sen resten av lägenheten. Sen bakade vi kex igår, en beställning från mor. Det var mysigt och var enkelt, men det tog sin tid det med. Idag ska jag göra bönbullar, substitut för köttbullar. Och förhoppningsvis städa lite, lämna fåglarna till Annette och hinna med det som hinns helt enkelt.
Men sen fick jag ju känna av jultrafiken igår. Jag började nästan gråta. Jag hade städ på fm, var klar vid 12.15 och dom hade ingen micro, så jag åkte hem för att värma min matlåda. Jag skulle vara på nästa stället klockan 13 men senast ville dom att vi komma lite tidigare så det planerade jag. Kasta i mig maten och kom på att jag skulle ha städgrejor med mig. Ringde kontoret och frågade, ja kom hit o hämta. Klockan var 12.55 när jag lämna kontoret på Kronoparken och skulle ner till stan. De hade fått tag på dom och jag antog att de inte skulle till jobbet. men var inte säker, så jag stressade in. Men i centrum var det tjockt, bilar över allt. Jag blev ståendes i ett rödljus i 20 minuter kanske, och då var jag bil nummer 5, det hann bli rött 3 gånger innan jag kom över. Kundens parkering(gratis) var upptagen, den vanliga (human kostnad) parkeringen var full så jag ställde mig vid järnvägsstation betalade 60 jävla spänn för att stå ett dygn och skyndade mig in och var framme 13.35 hos kunden. Uh, vad jag var stressad, arg och rädd att ställt till med något. Men från deras håll var de inga problem.
När jag skulle därifrån vid 16.30 var det inga större problem trots enorm trafik, jag kunde ta rätt vägar utan rödljus.
Men häromdagen tappa jag kontrollen över bilen, ett litet vakeup call. Jag kom för fort, (fast det var inte fort) i en korsning där jag skulle svänga. När jag bromsade låste sig bromsarna och jag gled över mot mitten mot en refug med en vägskylt. Och det blev still i huvet, innan jag kom på broms broms broms. Jag har ingen abs. Vet inte om det var därför bilen stanna eller om den ändå stanna. Men jag fick backa lite innan jag kunde köra vidare och nu extremt lugnt och försiktigt. Jag ser fortfarande spåren i snön efter mig i den där korsningen. Jag var skakis, men allt gick ju bra och var bara nyttigt. För det första kör lugnt och försiktigt speciellt i korsningar. Och att reflexmässigt bromsa stötvis och hålla in kopplingen. Har inte tappat kontrollen över bilen sedan halkkörningen, och det var ett tag sedan nu.

Tuvas julgodis

2009-12-19 @ 12:25:48
Mixet
1,5 dl torkade äppelringar skurna i bitar
1,5 dl corn flakes
1 dl hackad mandel
1 dl russin
6 rutor mörk blockchoklad
kanel
ingefära kakao

^ ^ ^
l  l  l
••Blandas i en skål••

Kola-knäck
100 g smör
1 dl socker
4 msk sirap

^ ^ ^
l  l  l
••Smält smöret och blanda i rästen••
••koka i 1,5- 2 minuter••

••Rör i mixet från skålen i kolaknäcken••
••Använd en sked och klicka ut smeten på ett bakplåtspapper••
••Låt stelna och avnjut••

Personalfest

2009-12-19 @ 00:44:20
JAg blev anställd från och med idag, det känns så skönt. Städ är inte min högsta dröm men jag har fått en liten annan syn sen jag började på Hemänglarna. Efter 6 intensiva praktikdagar fick jag anställning och kortade altså ner min praktik som var på 1 månad egentligen. Om man ser till pengar så är det STORT, i veckan har jag jobbat från 3 timmar till 7-8 timmar för 134 kronor om dagen, och jag har slitit mina vänner. Lärt mig städat på ett nytt sätt och med andra rutiner. Noggrannhet och effektivitet. För att ta upp tråden; idag har jag jobbat 4,5 h för 114 kronor i timmen.
DET är lite skillnad. Och ganska motiverande, dessutom så var det personalmöte som var betalt, och efter det hjälptes vi åt att laga italiensk mat med en italiensk kock. Som serverades med rödvin och till desserten serverades ett sött vin, typ likör.

Jag som trodde städ var tråkigt, jobbigt, och inte speciellt svårt. Men när man är en hemängel och får förtroende att komma in i en familjs hus eller lägenhet och hjälpa dem att få kvalitetstid, mer fritid och ett glänsande hem, då känns det rätt bra.
Att polera kranen i köket så den gnistrar,
att torka alla handtag, lysknappar och dörrhandtag för att få bort fläckar och bakterier,
att skura och torka av bubbelbaden så de är rena och vackra,
att få dammsuga upp allt damm och grus och torka av alla golv från ännu mera damm och fläckar.

DET känns bra. Det blir fint. Jag hjälper någon. De blir glada och nöjda och får en massa mer tid med familj/barn/jobb/andra aktiviteter.
Att dessutom få se en massa olika hem, hämta inspiration i planlösning, inredning och finesser. Jag har aldrig sett så många bubbelbad. Jag har städat självspolande toaletter och handfat (med sensor), centraldamsugare och atomatiskt ljus, samt tryckkänslig spis.

Och efter mötet idag känns det som att detta familjära företag kommer att växa och de vill lyssna på oss vi ska växa med dom, göra det bättre och större. Bättre för oss som anställda bättre för våra kunder. Jag har förtroende för dom. Det finns många bra medarbetare och jag hoppas att vi kan ha endel kontakt framöver.

Positiv inställning och jag kan klara av detta jobb med ett leende. För trots allt är det inte alltid roligt, det är väldigt slitigt fysiskt. Dessutom kan det vara lite rörigt i planering utan så lång framförhållning och ändrade planer huxflux. Och i början av sitt pass är man noga och duktig men fram emot slutet kan man bli rätt trött när energin har försvunnit. Lite mat och vila innan nästa pass laddar batterierna till halvt, sen kör man på och i slutet av dagen är man trött, vill hem och börjar slarva lite. Flest misstag sker på eftermiddagen.

Sen har jag ingen aning om hur mycket jobb jag kommer få men jag hoppas på 50-75%. och jag kommer att jobba emot det och ut o ragga nya kunder, då jag få ge bort 2 h gratis städning åt nya kunder.


Jag är i ALLA sätt asnöjd med ett jobb!!!!!!!

Thaisoppa med räkor

2009-12-19 @ 00:15:54
För 2 personer    -    går mycket snabbt att tillaga

4 medelstora champinjoner
1,5 röd paprika
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl skalade räkor(eller kräftstjärtar)

1 msk olja
1 burk kokosmjölk
3 msk vetemjöl
2 dl vatten

2 tsk grön currypasta
salt
ev 2 krm curry och 2 krm gurkmeja


Skär purjon i strimlor. Fräs den tillsammans med currypastan och curryn i en kastrull med olja. Skär paprikan och champinjonerna i bitar. Skala och hacka/pressa vitlöken.
Häll kokosmjölken över löken, häll i grönsakerna och övriga kryddor. Koka soppan en stund på svag värme och rör om ibland. Under tiden; gör en redning genom att vispa i vatten i en liten skål med mjöl. Häll redningen i kastrullen. Häll i räkorna. Koka minst 3 minuter med omrörning då och då för att få bort mjölsmaken. Smaka av soppan och servera gärna med bröd.

En god och smakrik soppa med härlig gul färg om curry och gurkmeja tillsätts. Hettan i såsen kan man variera med mängden currypasta som är väldigt starkt i sig. Denna soppa skulle oxå passa utmärkt som kycklingsoppa om man bytte räkorna mot tärningar av kyckling.