Kex

2010-04-02 @ 22:48:30
Havrekex
100 g smör
1 1/2 dl mjölk eller vatten
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Smält smöret i en 2-liters kastrull. Ta kastrullen av plattan. Häll i mjölk eller vatten. Vatten gör kexen lite hårdare. Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner blandningen i vätskan som gott och väl håller ljummen temperatur. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten. Dela degsatsen i två lika stora delar.Platta ut de två degbitarna till en kaka på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt till ett sjok som mäter ungefär 30x60 centimeter. Rulla en kruskavel hårt över den färdigkavlade degplattan så att mönster bildas. Ruta degplattan i jämnstora kex med en degsporre. Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Knappt gräddade kex får inte lika välutvecklad smak som när de fått aningen brunfärg. Låt kexen svalna på plåten. Förvara dem sedan i tät kakburk.



Sesamfrökexen
3 dl grahamsmjöl
2 dl vatten
100 g smör
1 dl skalade sesamfrön
1 dl vetegroddar
1 del sojamjöl (finns på hälsokosthyllan)


Häll gramhamsmjöl och kallt vatten i en skål och låt stå 15 min.
Smält smöret, låt det svalna något och blanda med mjölet. Tillsätt sesamfrö, vetegroddar och sojamjöl och blanda allt till en fast, smidig deg.
Låt degen stå kallt i några timmar inlindad i plastfolie.
Mjöla bakbordet och kavla ut halva degen åt gången. Ta ut runda mått.
Lägg kexen på smorda eller bakpappersklädda plåtar och pricka dem med gaffel.
Strö över vanligt salt eller saltflingor. Grädda kexen i 225 grader varm ugn ca 10 minuter eller tills de får en guldgul färg.
Låt kexen svalna på galler utan bakduk.
Förvaras torrt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback